Migros’tan sağlıklı Back To School!

Screenshot_9

MİGROS RAFLARINDA YER ALAN KIRTASİYE ÜRÜNLERİ BU TESTLERDEN GEÇMEKTEDİR.

Sağlıklı bireyler yetiştirmede çocuklarımızın tükettikleri gıdalar kadar, kullandıkları eşyaların da güvenli olması önemlidir.

Migros olarak kırtasiye malzemelerindeki kimyasal riskleri kontrol altında tutmak için reyonlarımızda yer alan bütün kırtasiye malzemelerinin yasal mevzuata uygun olarak analizleri yapıldıktan sonra satışa sunulmaktadır.

Kırtasiye malzemelerinin analizleri Akredite Laboratuvarlar tarafından Migros Kalite Planlarına uygun olarak yaptırılmakta olup Kırtasiye Ürünlerindeki Kimyasal Riskler aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Azo Boyarmaddeler, Fitalat, Ağır Metaller, Nikel, Alerjen Boyarmaddeler, Kanserojen Boyarmaddeler, Formaldehit, PAH

Kanserojen Boyarmaddeler: Ürünlerin çeşitli aşamalardaki boyama proseslerinde kullanılan bu kimyasalların çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olabildiği ve kanserojen etkileri bulunabildiği tespit edilmiştir. Kırtasiye ürünleri kapsamında tekstil ürünleri, deri ve sentetik materyaller ile boyalar, çantalar, beslenme çantaları, kalem kutular test edilmektedir.

Fitalat: Yaygın olarak plastiklerin yumuşatılmasında kullanılan fitalatlar, kanser, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, hormonlar ve üreme sistemleri gelişimi, metabolizma ve büyüme fonksiyonları üzerinde olumsuz etkileri dolayısıyla, insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturabilirler. Kırtasiye ürünleri kapsamında çocukların kullandıkları okul gereçleri (makas, maket bıçakları, kalemtraş, zımba, dosya grupları, silgiler, beslenme çantaları, kalemkutular, boyalar (pastel ve sulu boyalar) test edilmektedir.

Azo Boyarmaddeler: Kırtasiye ve pek çok alanda kullanılabilen boyar maddeler olup bu kimyasalların ciltte çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olmakla birlikte, kanserojen etkileri olabileceği tespit edilmiştir. Kırtasiye ürünleri kapsamında olan boyalar (pastel boyalar, sulu boyalar), çanta ve kalemkutular, dosyalama grupları test edilmektedir.

Ağır Metaller: Çocuklara ter veya tükürük yolu ile bulaşabilecek ağır metallerin tayini için yapılır. Kurşun, arsenik, krom vb. gibi ağır metaller, kanserojen, alerjik ve toksik etkilerden dolayı hormonal sistem, kan ve dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi, solunum, sinir ve sindirim etkileyebilir. Kırtasiye ürünleri kapsamında kumaş, aksesuar, kaplamalar, boyalar, metal, cam, kağıt, silgi (tüm kırtasiye ürünleri) test edilmektedir.

Nikel: Alaşım numunelerin kaplamasında, korozyona karşı direncinin arttırılmasında ve sertliklerinin arttırılmasında kullanılan nikel özellikle aksesuarlarda kaplama malzemesi olarak kullanılmaktadır. Son derece alerjiktir. Alerjik reaksiyonlar yaşam boyu tekrarlayan kabartılı ve şişkin kırmızı renkli egzamalara dönüşebilir. Kırtasiye ürünleri kapsamında çocukların kullandıkları okul gereçleri (makas, maket bıçakları, kalemtraş, zımba, dosya grupları) test edilmektedir.

Poliaromatik Hidrokarbonlar ( PAH ): Günümüzde bilinen kimyasal kanserojenlerin en önemlilerinden biridir. Plastikleştirme işleminde kullanılabilmektedirler. Kolaylıkla insan, hayvan ve bitki bünyesine girebilirler. Kırtasiye ürünleri kapsamında çocukların kullandıkları okul gereçlerinde silgiler, matara-beslenme çantaları, plastikler test edilmektedir. Ayrıca gıda temas eden malzemeler grubunda olan mataralarında migrasyon testleri yaptırılarak gıda ile temasının uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir.

Formaldehit: Kağıt endüstrisinde ve yardımcı kimyasal olarak kullnılan formaldehit vücuda solunum, sindirim ve kısmen de deri yolu ile girebilirler. Bazı hassas bünyelerde yorgunluk, uyuklama, deri döküntüleri, baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu ve hatta astım vb. sağlık sorunları ortaya çıkarabilmektedirler. Kırtasiye ürünleri kapsamında kağıt ürünler, dosyalama grupları test edilmektedir.

Advertisement

No comments.

Yorum Ekle