Ehliyet Sürücü Belgesi Nasıl Alınır?

1.) YAŞ KRİTERİ

Ehliyet alınabilmesi için öncelikle belirli yaş kriterleri bulunmaktadır. Her ehliyet grubunun kendine göre bir yaş sınırı vardır. Örneğin A1 sınıfı ehliyet alabilmeniz için 17 yaşında olmanız gerekmektedir. Diğer ehliyet gruplarının yaş kriterleri aşağıda detaylı olarak verilmiştir.

A1 Motorlu Bisiklet: 17

A2 Motosiklet – Motorlu bisiklet :17

B Otomobil -Kamyonet+Minibüs+F: 18

C Kamyon+B+F: 22

D Çekici+C+B+F: 22

E Otobüs-Kamyon+B+F: 22

F Lastik Tekerlekli Traktör (LTT): 17

H Hasta ve Sakat araçları: 17

G İş Makineleri: 18

2.) KAYIT YAPTIRMAK

Kanunlarca belirtilmiş olan evraklara sahip olmak ve bu evrakların ehliyet almanıza engel olmaması gerekmektedir. Bu koşulları sağladığınız taktirde herhangi bir başvuru merkezine giderek ehliyet sınavı için başvuru yapmanız gerekmektedir. Tabi sınav başvurusundan önce bir ehliyet kursun kayıt yaptırmanız gerekir. Kayıt yaptırdığınız kurs sizden birtakım evraklar isteyecektir. Bu evrakları tamamladıktan sonra kursta ders almaya başlayabilirsiniz. Kurs sürekli gitmeniz gerekmektedir. Çünkü sınav başvuru tarihleri, kayıt tarihleri ve sınav tarihlerini kursunuz takip edecektir.

3.) KURSTA EĞİTİM

Yaklaşık bir buçuk ay süren bir kurs süresi bulunmaktadır. Bu kurslarda ilk yardım, motor ve trafik dersleri alırsınız. Belirli zaman aralıklarında kurs sizlere kendilerine özgü sınavlar yapar.

4.) SINAVA GİRMEK

Eğitimini almış olduğunuz ilk yardım, motor ve trafik derslerinden sınava girersiniz. Sınavlar 100 üzerinden değerlendirilir. Ve her sınavdan en az 70 almanız gerekmektedir. 70 notunu alamadığınız taktirde geçemediğiniz dersten tekrar sınava girersiniz.

5.)DİREKSİYON SINAVI

İlk yardım, motor ve trafik derslerinden geçtiğiniz taktirde direksiyon sınavına girilmektedir. Yine kurs eğitimi aldığınız yerde sizlere direksiyon dersleri verilmektedir.

6.) KURSUN SERTİFİKA DÜZENLEMESİ, VERGİ DAİRESİNE HARÇ, EVRAKLARIN EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE VERİLMESİ

Kurs almış olduğunuz yer yaklaşık 1 hafta sertifikaları hazırlamaktadır. Bu sertifikalar hazırlandıktan kursun bağlı bulunduğu vergi dairesine harç yatırılır. Harç yatırıldıktan sonra evraklar emniyet müdürlüğüne verilir.

7.)EHLİYETİ ALMAK

Yukarıdaki 6 maddeyi tamamladıktan sonra ehliyetinizi alabilirsiniz.

 

Advertisement

No comments.

Yorum Ekle