Lise tercihi nasıl yapılır

lise

lise tercihi nasıl yapılır, Yeni gelmiş olan 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte okullara giriş yöntemlerinde de değişiklikler yapıldı. 8. sınıfı bitirecek olan öğrenciler bu sene gereken sınavlara da giriş yaptılar ve bunlardan alacakları sonuçlar ve okul performanslarına göre bir liseye yerleşecekler. Peki lise tercihi nasıl yapılır? Değişmiş olan sistemle birlikte nasıl tercih yapabileceğinizi aşağıda sizlere detaylı bir şekilde aktardık. Yeni sistemle birlikte eğer seçim yaptığınız bir okula yerleşemezseniz evinize en yakın imam hatip lisesi veya meslek lisesinden birine otomatik olarak yerleştirileceksiniz bakanlık tarafından. SBS’nin yerine TEOG’un gelmesi de kafaları karıştırıyor, işte detaylar.

TEOG sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler lise tercihi yaparken, son üç tercihine evine en yakın liseleri yazacak. Eğer sınav puanıyla tercih ettiği liselerden birine yerleşemezse, son üç tercihindeki evine en yakın okullardan, taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan meslek, imam hatip ya da çok programlı liselerden birine girebilecek. Daha net bir ifadeyle, öğrenciye 20 tercih hakkı verilmesi durumunda, ilk 17 tercihine sınavla girmek istediği, son üç tercihine de evine en yakın liseleri yazacak. Eğer ilk 17 tercihinden birine yerleşemezse evine en yakın olan mesleki ve teknik Anadolu, Anadolu imam hatip ya da çok programlı Anadolu liselerinden birine yerleşecek. Bu okullara yerleştirmede öğrencinin sınavdan aldığı puanla, evine en yakın okulların taban puanlarına bakılacak. Öğrencinin puanı, hangi okulun taban puanına yakınsa oraya yerleşecek. Bakanlık bu çalışmayla, sınavla öğrenci alan okullarda her yıl oluşan ve tartışmalara neden olan kontenjan açıkları sorununu çözmeyi planlıyor.

KARMA OKULLAR AYRILMIYOR

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 22 okul türü de azaltılarak, ‘Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ ile ‘Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne dönüştürüldü. Bu durumda mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının mevcut durumları da dikkate alınarak, karma veya yalnızca kız ya da erkek öğrencilerin eğitim alabilecekleri okullar şeklinde düzenleneceği açıklandı. Bakanlığın son kararı valiliklere bıraktığı belirtildi. Bu karar ‘karma eğitimin sona ereceği’ endişelerini doğurdu. Ancak, edinilen bilgiye göre mevcut karma eğitim veren okullara dokunulması düşünülmüyor. Çalışma, şu anda sadece kız ya da erkek öğrencilerin eğitim aldığı okulları kapsıyor. Bakanlık, Valiliklerden gelecek öneriler doğrultusunda meslek okullarının karma olarak mı yoksa kız veya erkek öğrencilere mi yönelik eğitim vereceğine karar verecek.

ÜNİVERSİTE SINAVI ÇALIŞMASI

Bakanlığın üniversiteye giriş sınavlarını yapmak için hazırlık yaptığı öne sürüldü. Edinilen bilgiye göre, MEB liselere giriş sınavlarında TEOG kapsamında yaptığı merkezi yazılılara benzer bir sistemi liselerde de uygulayarak, bu sınavlardan elde edilecek puanların üniversitelere yerleştirmede kullanılması planlanıyor.

ÖZEL OKULLARA DENETİM

Milli Eğitim Bakanlığı onay almadan çeşitli adlar altında uluslararası program uygulayan özel okullar hakkında müfettişlerce inceleme başlatılmasını istedi. Bakanlığın tedbir amaçlı böyle bir uygulama başlattığı öğrenildi.

Advertisement

No comments.

Yorum Ekle