lys ve bahar yorgunluğu sorunu, LYS’ye bir aylık bir süreç kaldı, YGS’yi ise geride bıraktık. Düzenli çalışmanın ve motivasyonun yanı sıra sınav performansımızı etkileyen doğal etmenler de var maalesef. Ve bu sınavlar bahar aylarında olduğu için bahar yorgunluğu sendromuna yakalanma ihtimaliniz bir hayli yüksek. Sürekli yorgun ve bitkin hissedersiniz; bunun yanı sıra motivasyon yakalamada zorluk çekersiniz. Ancak yine de bu da aşılamaz bir sorun değil. Bu yazımızda sizlere lys ve bahar yorgunluğu sorununun nasıl ortadan kaldırılabileceğini aktardık.
Bıkkınlığı aşmak mümkün
Diğer bir olumsuz durumun ise bıkkınlığın çökmesi olduğuna dikkat çeken Sarıgül tavsiyelerini şöyle sürdürüyor: “Üniversiteye hazırlık uzun ve yorucu olduğu için her öğrenci bu süreci istediği gibi kontrol etmekte zorlanabilir. Zaman zaman bıkkınlıkların, yorgunlukların, ümitsizliklerin öğrencinin üzerine gelmesi normaldir. Bu psikolojiden de kurtulmak, hedefe istikrarlı bir şekilde gitmek ,bu son zamanlarda daha da önemli hale gelmektedir. Bu etapta öğrenciler, haziranda hangi derslerin sınavına gireceklerse, buna yönelik ders bazında uygulayabilecekleri kararlı, sistemli bir çalışma programına girmelidirler. Şu andan itibaren bu derslere yönelik detaylı bir çalışma programı hazırlanmalıdır. Sınavlara en az 2 hafta kala bitirebilecekleri bir programı mutlaka çıkartmalıdırlar. Hangi konulara ne kadar süre ayırmaları gerektiğini şimdiden görmelidirler. Ve bunu kalan süreye göre gün /hafta olarak dağıtmalı ve kararlılıkla uygulamaya başlamalıdırlar. Son 2-3 haftayı da bol deneme ile geçirmek, eksikliklerin giderilmesi ve iyice pişme adına çok faydalı olacaktır. Belli bir çalışma temposunun yakalanması ve bunun sürdürülmesi sonunda başarı kaçınılmazdır.”
YGS’ye takılıp kalmayın
YGS’ye takılıp kalmanın diğer bir motivasyon engeli olduğunu vurgulayan Mahmut Sarıgül şunları söylüyor: “YGS’nin beklediğiniz gibi geçip geçmemesi konusu artık geride kaldı. LYS de ders bazında sınavlara giriliyor olması önemli bir avantaj. Ayrıca her derse değil de alana göre 2 ya da 3 farklı sınavlara öğrenciler bir hafta arayla girecekler. Bu durum, YGS istenildiği gibi geçmemiş bile olsa yarıştan kopmama adına çok önemli bir ayrıntı. Eğer öğrencinin bu aşamada kendi çabası, altyapısı yetersiz olma durumu ortaya çıksa bile süreci kendi lehine döndürebilecek yardım, destek arayışına girmeli ve şartları zorlamalıdır. Aileler de bu noktada LYS’ye hazırlanan öğrencilere imkanları nispetinde yardımcı olmalıdırlar. Zorlanılan derslerde durumu kurtaracak şekilde özel derse ihtiyaç varsa bu değerlendirilmelidir. Aksi durumda süreç uzayarak bir sene sonrasına kalmakta ya da çoğunlukla istenilen üniversite ve bölümlere değil de daha çok kazanılabilen bölümlere gidilmektedir.”