Sınava bir gün kala çalışmak

sinav

sınava bir gün kala çalışmak, İster lisede, ister üniversitede bir sınava hazırlık sürecinde olsun, ister işinizde aklınızda tutmanız gereken bir bilgi olsun, bunları öğrenme biçimimiz ve izlediğimiz yol genelde yanlıştır. Belki biz Türk halkında böyle bir durum vardır ama genelde sınava sadece bir gün kala çalışmaya başlıyoruz; hiç değilse çoğumuz. Oysa bu yanlış izlenen bir yol ve planlı bir çalışma programı oluşturulması gerekiyor. Biz de bu yazımızda sizlere sınava bir gün kala çalışmanın neden yanlış olduğunu ve hangi yolun hangi aşamalarla izlenmesi gerektiğini detaylı bir şekilde aktarıyoruz.

NİYE BİR GÜN KALA?

Bunun organizasyon eksikliğinden başka bir şey olmadığı sanılabilir. Herhangi bir test için hazırlanmaya haftalar ya da aylar öncesinden başlamak yerine son ana bırakmanın daha kolay olduğunu kabul etmek gerekir. Fakat hafıza incelendiğinde ortada başka bir sorunun daha olduğunu görürüz.

Örneğin 2009’da California Üniversitesi’nden Nate Kornell, deneye katılanların yüzde 90’ı açısından öğrenme işini zamana yaymak çok daha verimli bir çalışma yöntemi olsa da deneklerin yüzde 72’si yoğun çalışmanın daha faydalı olduğunu düşünüyordu. Beynimizde ne oluyor da bu şekilde düşünmeye yöneliyoruz?

Hafıza konusunda yapılan araştırmalar şunu ortaya koyuyor: Çalıştığımız konulara aşinalık durumunu, onları öğrenmiş olmakla eşdeğer sayıyoruz. Ama sorun şu ki konuya aşinalık ile o konuya dair bilgiyi hatırlamak aynı şey değil.

BEN BUNU DAHA ÖNCE GÖRMÜŞTÜM HİSSİ

Öğrenilmesi gereken bilgileri içeren materyallere altı saat baktıktan sonra onları öğrenmiş olduğumuzu sanmak kolay. Her sayfa, her bilgi rahatlatıcı bir aşinalık duygusu yaratır. Her şeyi bir anda öğrenme çabası, algımızda ve hafızamızda “ben bunu daha önce görmüştüm” hissinin oluşmasına neden olur. Ama bir şeyin tanıdık gelmesi o şeyi öğrendiğimiz, gerektiğinde hatırlayabileceğimiz anlamına gelmiyor.

TANIMA AYRI HATIRLAMA AYRI

Beynin farklı bölgeleri farklı türden hafızayı destekler. Örneğin çalışma notlarınıza bakıyorsanız, beyninizin görsel korteks gibi duyusal alanlarından bilgi akışı yoluyla tanıma durumu meydana gelir. Hatırlama ise beynin farklı alanlarında meydana gelir; hafızadaki bilgiyi yeniden canlandırmak için temporal lob ile frontal korteksin koordinasyonu gerekir.

Saatler boyunca çalışma materyallerinize sürekli göz gezdirerek görsel korteksiniz notlarınızı akıcı bir biçimde işlemden geçiriyordur; ama bu, beyninizin diğer bölümlerinin de ihtiyacınız olduğunda öğrenileni hatırlamasının mümkün olacağı anlamına gelmez.

Advertisement

No comments.

Yorum Ekle