Üniversite tercih istatistikleri

universiteli_kiz

üniversite tercih istatistikleri, Üniversite tercihleri şu anda yapılmakta. 17 Temmuz’a kadar öğrencilere şans tanıyan ÖSYM, 17 Temmuz’un ardından tercih listelerini değerlendirecek ve adil bir sıralama ile öğrencileri istedikleri okullara ve bölümlere yerleştirecek; tabi yerleşemeyen öğrenciler de olacaktır ve onlar için de yazın son dönemlerinde ek bir yerleştirme programı uygulanması bekleniyor. Mannheim Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Perihan Özge Saygın tarafından çok ilginç bir araştırma yapıldı ve ilginç araştırmadan elde edilen istatistikler de ilginç oldu. Gelen bilgilere göre üniversite tercihlerinde erkek öğrenciler daha bir vurdumduymaz tavır takınırken kız öğrenciler hem garantici oluyor hem de mesafelere fazlasıyla önem veriyor.

KIZLAR GARANTİCİ

Sınavlardaki cinsiyet farklılığı üniversiteye yerleştirmelerde de devam ediyor. Kızlar açıkta kalma riskini göze alamadıkları ya da sınava tekrar girmek istemediklerinden dolayı aynı puanı alan adayların ilk tercihleri arasında önemli bir cinsiyet farklılığı yokken, son tercihlerinde ciddi farklar ortaya çıkıyor. Kızlar, son tercihlerinde girmeleri garanti olan ve daha düşük puanlı üniversitelere kadar inerken, erkeklerin girmeye razı olduğu son programın puanı kız öğrencilerin son tercihlerindeki bölümün puanından daha yüksek oluyor. Kız öğrenciler ilk tercihlerinde tıp, hukuk gibi bölümlere erkekler kadar yer veriyorlar. Son tercihlerinde ise bu gibi yüksek puanlı bölümleri seçme olasılıkları düşüyor. Son tercihlerinde iki yıllık ya da uzaktan eğitim programlarına yöneliyorlar.

Yerleştirme sonuçlarına bakıldığında ise kız öğrencilerin erkeklere göre herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmeye daha yüksek değer biçiyorlar. Yani aynı bölüme yerleşen adaylar karşılaştırıldığında aynı bölüme giren erkeklerden daha yüksek puanları olduğu görülüyor. Ayrıca istediği bölüme giremeyen erkekler, tekrar sınava girmeye daha istekli. Araştırma verilerine göre erkek adayların yüzde 66’sı daha önce sınava girmiş. Kızların ise yüzde 55’i. Başarılı olarak bir programa yerleştirilen adaylar arasından kızların yüzde 76’sı, erkeklerin ise yüzde 84’ü daha önce en az bir ker sınava girmiş.

KIZLAR İÇİN MESAFELER ÖNEMLİ

Yurtdışında da eğitim hayatında kızların, erkeklere göre daha başarılı olduğunun altını çizen Perihan Özge Saygın, bu başarının iş gücü piyasasına yansımadığını söyledi. Kadınların rekabetten ve risk almaktan kaçındığını belirten Şahin, şöyle devam etti:

“Bu durum sadece Türkiye için geçerli değil, birçok ülkede aynı sonuç ortaya çıkıyor. Hatta kadınlar erkeklerle rekabet ettikleri durumlarda daha da başarısız oluyorlar. Bunun nedenleri üzerine dünyada çeşitli araştırmalar da yapılıyor. Ben de bu durumu Türkiye üzerinden ele aldım araştırmamda. Üniversite tercihlerinde kız adayların yakın mesafedeki, erkeklerin ise daha uzak ve puanı yüksek üniversiteleri tercih ettiği görülüyor. Kadınlar için mesafe önemli yani. Ben bunun devamı olan çalışmamda şu sıralar tercih listesi erkeklerinki ile benzerlik gösteren kız öğrencileri araştırıyorum. Çünkü tercih listesinde erkeklerle aynı kararlılığı gösteren kız adaylar da var. Bu kızların risk almaktan kaçınanlardan farkının ne olduğunu araştırıyorum.”

Doktorasını İtalya IMT Lucca ve University of California Berkeley’de tamamlayan Saygın’ın bu çalışması, 2014 merkez bankası Araştırma Ödülleri’nde ikinci oldu. Saygın, bu çalışmasıyla 7 bin 500 TL’lik para ödülü de aldı.

Advertisement

No comments.

Yorum Ekle