Öğretmenler deney yapmayı bilmiyor

ogretmen_deney

Ak Parti hükümetinin yurt dışında yeni okullar açması bir süredir gündemi meşgul etmekte. Bunun ardından bir araştırma içine giren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmenler ve laboravutarları ele aldı. Yapılan araştırmanın sonucuna göre öğretmenlerin büyük kısmı deney yapmayı bilmiyor. Laboratuvar araç gereçlerini kullanma konusunda sıkıntı yaşayan öğretmenlerin özel bir eğitime ihtiyaç olduğu da yine kamuoyuyla paylaşılan bilgiler arasında yer almakta. Ayrıca yine laboratuvarların daha güvenli hale getirilmesinin de altı çizildi.

Hababam Sınıfı’nda Şevket Altuğ’un canlandırdığı kimya öğretmeninin, akıllarımıza kazınmış meşhur cümlesidir: “Deneysiz bir kimya düşünülemez.” Deney, pekçok öğrenci için dersleri şevkle ve dikkatle takip etmenin de olmazsa olmazıdır. Ancak Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’nı yazdığı 1957’den, Ertem Eğilmez’in ilk kez beyazperdeye uyarladığı 1975’ten onlarca yıl sonra bugün bile, deney konusunda okullarımızın hali içler acısı. Bunu biz söylemiyoruz, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) söylüyor. MEB’in, bürokrat, akademisyen, öğretmen ve özel sektör temsilcilerinin yer aldığı 134 kişilik bir ekiple hazırladığı rapora göre, çoğu öğretmen deney yapmayı bilmiyor ve bu konuda eğitime ihtiyaç duyuyor. Laboratuvar araç gereçleri de yetersiz. Rapor, teşvik için, çok deney yapan öğretmene ek ücretverilmesini öneriyor. İşte rapordan bazı başlıklar:

VİDEODAN TECRÜBE: Öğretmenlere fizik dersindeki deney setlerini nasıl kullanacaklarına ilişkin eğitim verilmeli. Bu eğitim MEB’in Eğitim Bilişim Ağı’na deney videoları yüklenerek de yapılabilir. Derslik ve laboratuvarlar aynı mekanda olabilir, böylece zaman kaybı önlenir. Deney sayısına göre de öğretmene ek ücret verilsin.

HERKESE AYRI ARAÇ: İlköğretimde matematik laboratuvarı bulunmayan okullarda araç takım sayısı yetersiz. Matematik laboratuvarları kurulsun. Ayrı binaları kullanan ilkokul ve ortaokullara ayrı araç gereç gönderilsin.

KULLANMA KILAVUZU: Öğretmenlerin ders araç gereçlerini kullanmakta yetersiz kalmaması için eğitim fakültelerinde bunlar öğretilsin ve kullanma kılavuzu oluşturulsun.

BÜYÜTEÇLER KÜÇÜK: Biyoloji derslerinde kullanılan mevcut büyüteçler küçük, gözlem yapılmıyor. Ebatları büyütülsün.

YAĞLAR KURUYOR: Biyoloji dersinde kullanılan sedir yağı poşet içinde gönderiliyor ama kuruduğu için kullanılmıyor. Küçük cam şişe içinde gönderilmeli.

GÜVENLİ DENEYLER: Deneylerde kesici-delici aletlerin kullanılmasında sakınca olabilir. Kan yolu ile geçebilecek hastalıklar düşünülerek kan, hücre ve dokularla ilgili deneyler için özel malzeme üretilsin.

YAŞA UYGUN RENKLER: İlkokullarda derslik alanları öğrencilerin gelişimsel özellikleri de dikkate alınarak daha büyük yapılmalı. Masa ve sandalyeler ayarlanabilir olmalı. Donatım malzemelerinin renkleri çocukların yaş grupları dikkate alınarak belirlenmeli.

ALET ÇANTASI: Fen Bilimleri dersinde ihtiyaç duyulan çekiç, pense, tornavida, kontrol kalemi gibi donanımlar için alet çantası olmalı.

YENİDEN DİZAYN: Okullardaki fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları hem güvenlik hem de kullanım amacına uygun olarak yeniden düzenlenmeli.

DOĞRU TELAFFUZ: Her okulda yabancı dil sınıfları oluşturulmalı. Kullanacağı materyel seti öğretmene dönemin başında ulaştırılmalı. Ses kayıtları doğru telaffuzlarla hazırlanmalı.

Advertisement

No comments.

Yorum Ekle